Vybavenie pre masérov a wellness centrá
0911 11 00 64 (prac. dni 6:45 - 15:00)
košík je prázdny
Pre masáž
Pre masáž
Wellness procedúry
Wellness procedúry
Knihy, DVD, plagáty
Knihy, DVD, plagáty
Pre šport
Pre šport
Kozmetika
Kozmetika
Sauny a vírivky
Sauny a vírivky
Akcie
Akcie
Novinky
Novinky
Vyhľadávanie
Banskobystrický krajBratislavský krajKošický  krajNitriansky  krajPrešovský krajTrenčiansky krajTrnavský  krajŽilinský  kraj
Odoberanie noviniek
Pre zasielanie noviniek zadajte e-mail

Strukoviny ako prevencia

Strukoviny sú považované za potraviny s vysokou biologickou hodnotou. Ich hlavnou výhodou je pomerne nízky obsah tukov a vysoký obsah vlákniny. Denne sa odporúča skonzumovať 25-30 gramov vlákniny. Najbohatšie strukoviny na vlákninu sú sója, fazuľa a hrach. Najmenej vlákniny má šošovica.

Vďaka množstvu vlákniny v strukovinách sa odporúča ich pravidelná konzumácia ako ochranného faktora proti rakovine hrubého čreva a prsníka. Výživné látky v strukovinách totiž podporujú zdravý chod potravy v črevách, čím sa predchádza zápche.
Strukoviny sú vhodnou potravinou aj pri prevencii srdcovocievnych ochorení. Pomáhajú znižovať hladinu LDL cholesterolu, ktorý je zodpovedný za aterosklerotický proces v cievach.
Strukoviny sa tiež podieľajú na regulácii inzulínu.
Sú bohaté na vitamíny skupiny B (okrem B12), vápnik, horčík, vďaka ktorým sú vhodnou potravinou pri ochoreniach nervového systému. Taktiež sú dôležitou potravinovou zložkou pri osteoporóze a kardiovaskulárnych ochoreniach. Najviac vitamínov a minerálnych látok je v šupke strukovín.

Sója
je biologicky najhodnotnejšia strukovina. Obsahuje najviac bielkovín zo všetkých strukovín a zároveň aj všetky dôležité esenciálne aminokyseliny v ideálnom množstve a pomere.
Má nízky obsah tukov a ich zloženie má ochranný účinok na cievy. Je výborným zdrojom železa, vápnika a draslíka. Pomáha zvládať napr. nežiadúce účinky menopauzy u žien a jej pravidelná konzumácia zabraňuje odvápňovaniu kostí.

Fazuľa
je jednou z najrozšírenejších strukovín u nás.
Fazuľa je nenáročná na pestovanie, obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok a rýchlo zasýti. V minulosti sa využívala aj v ľudovom lekárstve - zo suchých fazuľových strukov sa varil čaj, ktorý odporúčali piť pri ochoreniach srdca, obličiek a močových ciest. Fazuľa je prospešná aj pre krásu - vďaka kyseline panteónovej pomáha pri vypadávaní vlasov a chráni tiež pokožku.

Šošovica
pomáha odbúravať stres, depresie a únavu. Má vysoký obsah vápnika, železa, selénu, fosforu, zinku, vitamínov B1, B2, B6. Obsahuje 3-krát viac vápnika než obilniny a 7-krát viac železa než špenát. Zo všetkých strukovín je šošovica najbohatšia na bielkoviny a obsahuje najmenej tukov. V kombinácii s ryžou či celozrnným chlebom dodáva telu plnohodnotné bielkoviny. Obsahuje vlákninu, ktorá podporuje činnosť čriev a pomáha pri zápche. Je ľahšie stráviteľná než fazuľa, lebo obsahuje podstatne menej trieslovín.

Cícer
patrí mk menej častým potravinám na našom stole, napriek tomu, že rovnako ako ostatné strukoviny obsahuje veľa bielkovín a málo tuku. Jeho konzumácia sa odporúča ľuďom, ktorí ťažko fyzicky pracujú.

"Desatoro" , ako si udržať zdravé cievy
1. Každý deň zjedzte jednu čerstvú cibuľu. Obsahuje flavonoidy, ktoré znižujú krvný tlak, rozširujú cievy a rozpúšťajú krvné zrazeniny.
2. Jedzte olivy, orechy, avokádo, obsahujú nenasýtené tuky, ktoré priaznivo ovplyvňujú množstvo cholesterolu v organizme.
3. Dožičte si dva razy do týždňa fazuľu a iné strukoviny, lebo obsahujú pektín, ktorý na molekulách cholesterolu vytvára obal a urýchľuje jeho vylučovanie skôr, ako stihne poškodiť organizmus.
4. Zaraďte do jedálneho lístka ovsené otruby, znižujú hladinu cholesterolu v krvi.
5. Jedzte veľa zeleniny a ovocia, najmä mrkvu, kapustu, brokolicu, ktoré znižujú cholesterol na únosnú hladinu.
6. Hýbte sa aktívne aspoň 30 minút denne. Pohyb pomáha organizmu zbaviť sa tukov, ktoré sa doň dostali s jedlom, a súčasne chráni cievy pred usadzovaním zlého cholesterolu.
7. Nahraďte maslo a živočíšne tuky rastlinnými tukmi a olejmi.
8. Znížte čo najviac príjem rafinovaných cukrov (ako cukor, cukríky, zákusky, biela múka) a nahraďte ich prírodnými zdrojmi cukrov, ako je med, sušené ovocie.
9. Nekonzumujte priveľa vajec, presnejšie žĺtkov. Optimálne množstvo predstavujú tri vajcia týždenne.
10. Prestaňte fajčiť. Ak sa vás to netýka, určite je niečo, čo môžete pre seba ešte urobiť zmenou životného štýlu.
Napríklad si zacvičte Zumbu.




Komentáre
(0)

K tomuto článku ešte nenapísal nikto komentár. Buďte prví.

[reklama]
Mierové námestie 10/10
91101 Trenčín
Mnoheľova 22
05801 Poprad
V našom regeneračnom centre poskytujeme príjemné relaxačné masáže pre celú rodinu. Špecial...
Zobraziť ďalšie články
Zobraziť kategórie článkov
Chrbtica a skolioza
Asi v dvadsatich rokoch prestáva náš organizmus rásť. Ak budete väčšinu voľného času sedieť pri televízii alebo pri
čítať ďalej »
7175x    0x
Aj na jeseň je potrebné sa detoxikovať
Často sa hovorí o jarnej detoxikácii, avšak aby sme telo udržali zdravé počas celého roka, radia odborníci zaradiť aj jesennú
čítať ďalej »
3219x    1x
Ako zvládnuť prechladnutie
Klasické prechladnutie je zvyčajne neškodné, aj keď nemusíte mať ten pocit. Pretože ak Vám netečie z nosa, nekašlete
čítať ďalej »
4911x    0x
Zahrejte si obličky
Obličky, najaktívnejší orgán zimy, sú sídlom strachu a múdrosti. Ich kondícia ovplyvňuje životnú silu, vynaliezavosť
čítať ďalej »
5666x    0x
Popraskané päty
Z času na čas sa stane každému, že starostlivosť o chodidlá presunie na vedľajšiu koľaj. Lenže popraskané päty môžu
čítať ďalej »
3898x    0x
   Najbližšie kurzy
Spinal touch
26.02.2020 - 27.02.2020
(Trenčín)
Taping
29.02.2020 - 01.03.2020
(Trenčín)
Bowenova masáž
03.03.2020 - 04.03.2020
(Trenčín)
Masáž tváre
03.03.2020 - 04.03.2020
(ŽIlina)
Wellness pracovník - masérsk...
16.03.2020 - 28.04.2020
(ŽIlina)
Manuálna lymfodrenáž
18.03.2020 - 22.03.2020
(Trenčín)
Chiropraxia
18.03.2020 - 19.03.2020
(ŽIlina)