Vybavenie pre masérov a wellness centrá
0911 11 00 64 (prac. dni 6:45 - 15:00)
košík je prázdny

Pre masáž
Pre masáž

Wellness procedúry
Wellness procedúry

Knihy, DVD, plagáty
Knihy, DVD, plagáty

Pre šport
Pre šport

Kozmetika
Kozmetika

Sauny a vírivky
Sauny a vírivky

Akcie
Akcie

Novinky
Novinky

Vyhľadávanie
Banskobystrický krajBratislavský krajKošický  krajNitriansky  krajPrešovský krajTrenčiansky krajTrnavský  krajŽilinský  kraj
Odoberanie noviniek
Pre zasielanie noviniek zadajte e-mail

Pár dôvodov prečo raňajkovať

Ako začínate deň Vy ??

Vyhovárate sa, že ráno nemáte čas jesť? Po noci Vám nechutí a nový deň začínate iba s kávou?
Tak tu je pár dôvodov prečo robíte chybu..

Po noci si treba poriadne dobiť baterky - náš denný biorytmus má viacero fáz - kedy srší energiou alebo kedy potrebuje zvolniť a prepnúť na tichý režim. Vzhľadom na to, že väčšina z nás prekypuje aktivitou, pracovitosťou práve doobeda, energiu potrebuje dodať najmä ráno.

Nezívajte už doobeda - ak si nedoprajete raňajky a tým ani potrebnú rannú energiu, tak sa čoskoro začnete cítiť unavení. Namiesto toho aby ste sa dokázali sústrediť, budete zívať. Je dokázané, že ľudia ktorí raňajky vynechávajú sú počas dňa nesústredení a otupení.

Naštartujte metabolizmus - vynechávanie raňajok môže s pribúdajúcimi rokmi viesť ku spomaleniu metabolizmu. Ak organizmus nedostáva raňajky tak sa prepne na núdzový režim, pretože má pocit že ho chceme vyhladovať. Metabolizmus sa spomalí a len čo telu konečne nejaké jedlo dáme, tak si z neho vyberie hlavne tuk. Pre správne fungovanie metabolizmu je dôležitá pravidelnosť - najlepšie je jesť malé sústa každé tri hodiny.

Prejedanie a maškrtenie - tiež je dokázané, že ľudia ktorí raňajky ignorujú prázdne brucho aj tak neoklamú. Hlad si ich nájde, ale so znásobenou silou - už nie prirodzený ale “vlčí”. No a výsledkom je to, že pri najbližšom jedle nepoznajú mieru a tak majú tendenciu sa napchať a maškrtiť.

Obezita a závislosť na cukre - pokiaľ sa ráno nenajete, tak počas dňa toho následne zjete oveľa viac, aby ste dohnali zameškané. Keďže dôsledok chýbajúcich raňajok je pokles cukru v krvi pod normál, prirodzene siahnete po jedlách, ktoré vám hladinu cukru rýchlo zvýšia: vo väčšine ide o jednoduché cukry - sladkosti, biele pečivo, sladené nápoje a pod. Prebytočný cukor sa však mení na tuk, takže priberáme a ešte sa aj čudujeme že ako je to vôbec možné!


Tak ako by sme mali vlastne ráno začať?
Raňajky by mali tvoriť 20 až 25 percent celkového denného príjmu energie. Je lepšie skôr vstať ako ich vynechať. A to sa týka aj detí - ktoré potrebujú nielen raňajky, ale aj desiatu aby sa dokázali v škole sústrediť. Čím farebnejšia bude desiata na pohľad, tým viac ich bude lákať. No a presne toto platí aj o raňajkách. Ak dieťa nechce raňajkovať, nenúťte ho, ale skúste ho motivovať. Začnite malými porciami - kúsok ovocia, jogurt, krajíček chleba s ich obľúbenou nátierkou. Dôležité totiž nieje len to, či ráno raňajkujete ale aj čo si naložíte na tanier. Ranné jedlo by malo napríklad obsahovať dostatok celozrnných obilnín, ktoré dodávajú telu vlákninu. Zdravou voľbou sú ovsené vločky, zmiešané ovocím, orechami či jogurtom. Alebo krajec celozrnného chleba so syrom a šunkou - čo nám dodáva potrebné bielkoviny, obohatený o zeleninu ktorá nám dodá vitamíny. No a samozrejme nezabúdajte ani na pitný režim, ale nemyslí sa káva, ale skôr čaj či zriedené ovocné šťavy, alebo aj čistá voda.

Tak dobré ráno a dobrú chuť!




Komentáre
(1)
Godndag
31.08.2012 / 12:53:12
Kvalitní článek, dlouho jsem vůbec nesnídal a teď pomaličku začínám a ten článek je značně motivační :)

Pridať komentár


Meno
E-mail ( slúži len na overenie / autorizáciu príspevku )
Ochrana proti spamu
Komentár


Súhlasím s pravidlami pre komentáre
[reklama]
Mierové námestie 10/10
91101 Trenčín
Cesta Janka Alexyho 45
92101 Banka
Zobraziť ďalšie články
Zobraziť kategórie článkov
Chrbtica a skolioza
Asi v dvadsatich rokoch prestáva náš organizmus rásť. Ak budete väčšinu voľného času sedieť pri televízii alebo pri
čítať ďalej »
6208x    0x
Strukoviny ako prevencia
Strukoviny sú považované za potraviny s vysokou biologickou hodnotou. Ich hlavnou výhodou je pomerne nízky obsah
čítať ďalej »
2703x    0x
Stravovanie podľa krvných skupín
Ak poznáte svoju krvnú skupinu, viete si zostaviť jednoduchým spôsobom najvhodnejší jedálny lístok, ktorý vám
čítať ďalej »
3961x    0x
Akútna bolesť chrbta
Bolesti chrbta možno rozdeliť na akútne a chronické. Akútne bolesti sa zvyčajne objavujú náhle a môžu byť také kruté
čítať ďalej »
6291x    2x
Škorica - ako ju možno nepoznáte
Škoricu máme spojenú hlavne s vôňou jablkového závinu a tiež vtedy, keď chceme dochutiť varené víno alebo prepožičať
čítať ďalej »
7144x    0x
   Najbližšie kurzy
Reflexná diagnostika a terap...
21.03.2019 - 24.03.2019
(Trenčín)
Dynamická Neuromuskulárna St...
21.03.2019 - 22.03.2019
(Trenčín)
Formovanie postavy
22.03.2019 - 23.03.2019
(Trenčín)
Mojžišovej cviky na odstráne...
27.03.2019 - 28.03.2019
(Trenčín)
Shiatsu
29.03.2019 - 31.03.2019
(Trenčín)
Reflexná masáž chodidiel 3v1
29.03.2019 - 31.03.2019
(Banská Bystrica)
Bankovanie a moxovanie
02.04.2019 - 04.04.2019
(ŽIlina)