
Vyhľadávanie
Superzdravé pochúťky

Nezavrhujte brokolicu a špenát. Najnovšie výskumy im pripisujú výnimočné účinky.
Jedávate brokolicu?
Robíte dobre.
Okrem toho, že zabraňuje vzniku rakovinových buniek a pôsobí liečivo na žalúdočné a dvanástnikové vredy, stane sa možno významným pomocníkom v boji proti nepríjemnej žalúdočnej baktérii Helicobacter pylori. Obsahuje totiž látku sulforafan, pôsobiacu na baktérie vnútri buniek, ktoré odolávajú aj liekom. Brokolica znižuje riziko, že dostanete rakovinu prostaty a hrubého čreva, vášmu organizmu pomôže lepšie sa vyzbrojiť proti srdcovým ochoreniam i sivému zákalu. Pôsobí silne protiskleroticky a je veľmi vhodná aj pre diabetikov.
LEPŠIA AKO POMARANČE .
Brokolica má jednu obrovskú výhodu. Či ju jete čerstvú, varenú alebo zmrazenú, dokáže si uchovať obsah protirakovinových látok a cenné prvky - fosfor, železo, síru, horčík, zinok. Ak si chcete doplniť zásoby vitamínu C, oplatí sa dať jej prednosť aj pred citrusovými plodmi. Má ho trikrát viac než pomaranče, citróny alebo grapefruity a navyše sa vstrebáva do tela omnoho rýchlejšie ako vitamín C z tabliet. Čím má brokolica tmavšiu zelenú farbu, tým viac vitamínu C obsahuje. Bohatšia na céčko je už len paprika. O brokolici je známe, že patrí k najbohatším zdrojom karoténu, biotínu, vitamínu E, železa a vápnika. Dvadsaťosem gramov obsahuje také množstvo vápnika ako pohár mlieka. Stredne veľká hlavička má trikrát viac vlákniny ako krajec pšeničného chleba s otrubami.
Brokolici sa vyhýbajte iba ak trpíte nedostatkom jódu alebo strumou, pretože niektoré jej látky brzdia vstrebávanie jódu.
Odborníci odporúčajú, aby sme sa nedali odradiť jej jemne horkastou chuťou a mali ju na jedálnom lístku po celý rok.
ŠPENÁT NA SILNÉ SVALY.
Spomínate si ešte na obľúbenú kreslenú grotesku, v ktorej si námorník Pepek dobíjal silu a energiu špenátom? Spomedzi ostatných druhov listovej zeleniny vyniká vysokým obsahom aminokyselín a nenasýtených mastných kyselín, predovšetkým kyseliny listovej. Tá podporuje delenie buniek pri budovaní, regenerácii a obnove svalovej hmoty. Odtiaľ pramení tvrdenie, že špenát podporuje rast a silu svalov. Je i skvelým zdrojom vitamínov C, B2, vápnika, sodíka a betakaroténu, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A a pomáha napríklad znižovať únavu očí. Chráni zároveň pred nádorovými ochoreniami a sivým zákalom. Špenát má i jedno neodškriepiteľné prvenstvo - spomedzi všetkých druhov zeleniny obsahuje najviac draslíka. Má ľahké močopudné účinky, stimuluje pohyb čriev a pomáha tak očistiť organizmus. Aj preto ho do svojho jedálneho lístka s obľubou zaraďujú športovci, najmä kulturisti a vyznávači súťaží fitnes. Dokázalo sa, že síra obsiahnutá v špenáte čistí pečeň, železo a chlorofyl zasa významne podporujú krvotvorbu. Flavonoidy a fenolové kyseliny v špenáte účinkujú proti skleróze a zápalom.
Mnohí ľudia sa obávajú jesť surový špenát z obavy, že vysoká koncentrácia kyseliny šťaveľovej zhoršuje vstrebávanie vápnika. Podľa gastroenterológa Igora Beňa by však závažnejšie poruchy v príjme vápnika hrozili iba pri extrémnej konzumácii tejto zeleniny. V malom množstve uškodiť nemôže, aj keby ste ho jedli dvakrát týždenne. Istými rizikom je iba pre ľudí, ktorí majú sklon k tvorbe obličkových a močových kameňov, za ktoré môže kyselina šťaveľová. Tá chemicky reaguje s vápnikom a produkuje nerozpustný šťaveľan vápenatý, ktorý najmä citlivým ľuďom spôsobuje spomínané problémy.
Špenát je veľmi chúlostivý na skladovanie a treba ho uchovávať v chladničke pri teplote nula stupňov Celzia, zabalený v potravinárskej fólii. Tak vydrží až desať dní. Mrazený si uchováva viac živín ako čerstvý, ale zvädnutý.
Jedávate brokolicu?
Robíte dobre.
Okrem toho, že zabraňuje vzniku rakovinových buniek a pôsobí liečivo na žalúdočné a dvanástnikové vredy, stane sa možno významným pomocníkom v boji proti nepríjemnej žalúdočnej baktérii Helicobacter pylori. Obsahuje totiž látku sulforafan, pôsobiacu na baktérie vnútri buniek, ktoré odolávajú aj liekom. Brokolica znižuje riziko, že dostanete rakovinu prostaty a hrubého čreva, vášmu organizmu pomôže lepšie sa vyzbrojiť proti srdcovým ochoreniam i sivému zákalu. Pôsobí silne protiskleroticky a je veľmi vhodná aj pre diabetikov.
LEPŠIA AKO POMARANČE .
Brokolica má jednu obrovskú výhodu. Či ju jete čerstvú, varenú alebo zmrazenú, dokáže si uchovať obsah protirakovinových látok a cenné prvky - fosfor, železo, síru, horčík, zinok. Ak si chcete doplniť zásoby vitamínu C, oplatí sa dať jej prednosť aj pred citrusovými plodmi. Má ho trikrát viac než pomaranče, citróny alebo grapefruity a navyše sa vstrebáva do tela omnoho rýchlejšie ako vitamín C z tabliet. Čím má brokolica tmavšiu zelenú farbu, tým viac vitamínu C obsahuje. Bohatšia na céčko je už len paprika. O brokolici je známe, že patrí k najbohatším zdrojom karoténu, biotínu, vitamínu E, železa a vápnika. Dvadsaťosem gramov obsahuje také množstvo vápnika ako pohár mlieka. Stredne veľká hlavička má trikrát viac vlákniny ako krajec pšeničného chleba s otrubami.
Brokolici sa vyhýbajte iba ak trpíte nedostatkom jódu alebo strumou, pretože niektoré jej látky brzdia vstrebávanie jódu.
Odborníci odporúčajú, aby sme sa nedali odradiť jej jemne horkastou chuťou a mali ju na jedálnom lístku po celý rok.
ŠPENÁT NA SILNÉ SVALY.
Spomínate si ešte na obľúbenú kreslenú grotesku, v ktorej si námorník Pepek dobíjal silu a energiu špenátom? Spomedzi ostatných druhov listovej zeleniny vyniká vysokým obsahom aminokyselín a nenasýtených mastných kyselín, predovšetkým kyseliny listovej. Tá podporuje delenie buniek pri budovaní, regenerácii a obnove svalovej hmoty. Odtiaľ pramení tvrdenie, že špenát podporuje rast a silu svalov. Je i skvelým zdrojom vitamínov C, B2, vápnika, sodíka a betakaroténu, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A a pomáha napríklad znižovať únavu očí. Chráni zároveň pred nádorovými ochoreniami a sivým zákalom. Špenát má i jedno neodškriepiteľné prvenstvo - spomedzi všetkých druhov zeleniny obsahuje najviac draslíka. Má ľahké močopudné účinky, stimuluje pohyb čriev a pomáha tak očistiť organizmus. Aj preto ho do svojho jedálneho lístka s obľubou zaraďujú športovci, najmä kulturisti a vyznávači súťaží fitnes. Dokázalo sa, že síra obsiahnutá v špenáte čistí pečeň, železo a chlorofyl zasa významne podporujú krvotvorbu. Flavonoidy a fenolové kyseliny v špenáte účinkujú proti skleróze a zápalom.
Mnohí ľudia sa obávajú jesť surový špenát z obavy, že vysoká koncentrácia kyseliny šťaveľovej zhoršuje vstrebávanie vápnika. Podľa gastroenterológa Igora Beňa by však závažnejšie poruchy v príjme vápnika hrozili iba pri extrémnej konzumácii tejto zeleniny. V malom množstve uškodiť nemôže, aj keby ste ho jedli dvakrát týždenne. Istými rizikom je iba pre ľudí, ktorí majú sklon k tvorbe obličkových a močových kameňov, za ktoré môže kyselina šťaveľová. Tá chemicky reaguje s vápnikom a produkuje nerozpustný šťaveľan vápenatý, ktorý najmä citlivým ľuďom spôsobuje spomínané problémy.
Špenát je veľmi chúlostivý na skladovanie a treba ho uchovávať v chladničke pri teplote nula stupňov Celzia, zabalený v potravinárskej fólii. Tak vydrží až desať dní. Mrazený si uchováva viac živín ako čerstvý, ale zvädnutý.
[reklama]
Chcete si odľahčiť organizmus a zdôrazniť pekné línie? Zdá sa vám, že strácate energiu a nie ste vo svojej koži?
Vysoká, mohutná a krásna lipa je obľúbeným stromom vysádzaným v alejách či parkoch, najbližšie k ľudským obydliam.
O chvíľu tu máme Veľkú noc .. takže milé dámy - nelúskajte orechy len na pečenie, treba ich aj jesť. Sú balzamom na nervy!
Čistá voda je pre ľudský organizmus látkou, po ktorej túži každá bunka. Čistá voda dokáže pomôcť ľuďom pri
Listy z Ginkga biloba slúžia na výrobu Ginkgo biloba extraktu, ktorý patrí medzi najpredávanejšie na svete.
K tomuto článku ešte nenapísal nikto komentár. Buďte prví.