Vybavenie pre masérov a wellness centrá
0911 11 00 64 (prac. dni 6:45 - 15:00)
košík je prázdny
Pre masáž
Pre masáž
Wellness procedúry
Wellness procedúry
Knihy, DVD, plagáty
Knihy, DVD, plagáty
Pre šport
Pre šport
Kozmetika
Kozmetika
Sauny a vírivky
Sauny a vírivky
Akcie
Akcie
Novinky
Novinky
Vyhľadávanie
Banskobystrický krajBratislavský krajKošický  krajNitriansky  krajPrešovský krajTrenčiansky krajTrnavský  krajŽilinský  kraj
Odoberanie noviniek
Pre zasielanie noviniek zadajte e-mail

Superzdravé pochúťky

Nezavrhujte brokolicu a špenát. Najnovšie výskumy im pripisujú výnimočné účinky.

Jedávate brokolicu?
Robíte dobre.
Okrem toho, že zabraňuje vzniku rakovinových buniek a pôsobí liečivo na žalúdočné a dvanástnikové vredy, stane sa možno významným pomocníkom v boji proti nepríjemnej žalúdočnej baktérii Helicobacter pylori. Obsahuje totiž látku sulforafan, pôsobiacu na baktérie vnútri buniek, ktoré odolávajú aj liekom. Brokolica znižuje riziko, že dostanete rakovinu prostaty a hrubého čreva, vášmu organizmu pomôže lepšie sa vyzbrojiť proti srdcovým ochoreniam i sivému zákalu. Pôsobí silne protiskleroticky a je veľmi vhodná aj pre diabetikov.



LEPŠIA AKO POMARANČE

.
Brokolica má jednu obrovskú výhodu. Či ju jete čerstvú, varenú alebo zmrazenú, dokáže si uchovať obsah protirakovinových látok a cenné prvky - fosfor, železo, síru, horčík, zinok. Ak si chcete doplniť zásoby vitamínu C, oplatí sa dať jej prednosť aj pred citrusovými plodmi. Má ho trikrát viac než pomaranče, citróny alebo grapefruity a navyše sa vstrebáva do tela omnoho rýchlejšie ako vitamín C z tabliet. Čím má brokolica tmavšiu zelenú farbu, tým viac vitamínu C obsahuje. Bohatšia na céčko je už len paprika. O brokolici je známe, že patrí k najbohatším zdrojom karoténu, biotínu, vitamínu E, železa a vápnika. Dvadsaťosem gramov obsahuje také množstvo vápnika ako pohár mlieka. Stredne veľká hlavička má trikrát viac vlákniny ako krajec pšeničného chleba s otrubami.

Brokolici sa vyhýbajte iba ak trpíte nedostatkom jódu alebo strumou, pretože niektoré jej látky brzdia vstrebávanie jódu.
Odborníci odporúčajú, aby sme sa nedali odradiť jej jemne horkastou chuťou a mali ju na jedálnom lístku po celý rok.

ŠPENÁT NA SILNÉ SVALY.
Spomínate si ešte na obľúbenú kreslenú grotesku, v ktorej si námorník Pepek dobíjal silu a energiu špenátom? Spomedzi ostatných druhov listovej zeleniny vyniká vysokým obsahom aminokyselín a nenasýtených mastných kyselín, predovšetkým kyseliny listovej. Tá podporuje delenie buniek pri budovaní, regenerácii a obnove svalovej hmoty. Odtiaľ pramení tvrdenie, že špenát podporuje rast a silu svalov. Je i skvelým zdrojom vitamínov C, B2, vápnika, sodíka a betakaroténu, ktorý sa v tele premieňa na vitamín A a pomáha napríklad znižovať únavu očí. Chráni zároveň pred nádorovými ochoreniami a sivým zákalom. Špenát má i jedno neodškriepiteľné prvenstvo - spomedzi všetkých druhov zeleniny obsahuje najviac draslíka. Má ľahké močopudné účinky, stimuluje pohyb čriev a pomáha tak očistiť organizmus. Aj preto ho do svojho jedálneho lístka s obľubou zaraďujú športovci, najmä kulturisti a vyznávači súťaží fitnes. Dokázalo sa, že síra obsiahnutá v špenáte čistí pečeň, železo a chlorofyl zasa významne podporujú krvotvorbu. Flavonoidy a fenolové kyseliny v špenáte účinkujú proti skleróze a zápalom.

Mnohí ľudia sa obávajú jesť surový špenát z obavy, že vysoká koncentrácia kyseliny šťaveľovej zhoršuje vstrebávanie vápnika. Podľa gastroenterológa Igora Beňa by však závažnejšie poruchy v príjme vápnika hrozili iba pri extrémnej konzumácii tejto zeleniny. V malom množstve uškodiť nemôže, aj keby ste ho jedli dvakrát týždenne. Istými rizikom je iba pre ľudí, ktorí majú sklon k tvorbe obličkových a močových kameňov, za ktoré môže kyselina šťaveľová. Tá chemicky reaguje s vápnikom a produkuje nerozpustný šťaveľan vápenatý, ktorý najmä citlivým ľuďom spôsobuje spomínané problémy.

Špenát je veľmi chúlostivý na skladovanie a treba ho uchovávať v chladničke pri teplote nula stupňov Celzia, zabalený v potravinárskej fólii. Tak vydrží až desať dní. Mrazený si uchováva viac živín ako čerstvý, ale zvädnutý.



Komentáre
(0)

K tomuto článku ešte nenapísal nikto komentár. Buďte prví.

[reklama]
Oáza HAGIA SOFIA, Klincová 20
Bratislava
Zaži zvukovú masáž. Dopraj si harmonické zvuky a jemné vibrácie misiek z Nepálu a Indie. ...
Mnoheľova 22
05801 Poprad
V našom regeneračnom centre poskytujeme príjemné relaxačné masáže pre celú rodinu. Špecial...
Zobraziť ďalšie články
Zobraziť kategórie článkov
Ľubovníkový olej - recept
Ľubovník bodkovaný – túto 25-60 cm vysokú rastlinu s malými zlatožltými kvetmi nájdeme pri cestách a na kraji lesa.
čítať ďalej »
30712x    5x
Ľubovník bodkovaný - Hypericum perforatum
Neprehliadnuteľná liečivá rastlinka s kvetmi žiarivo žltej farby.
čítať ďalej »
9446x    0x
Domáce prostriedky na krásu
Na prípravu vlastnej kozmetiky sú okrem bylín vhodné mnohé kuchynské prísady, ovocie a zelenina.
čítať ďalej »
5488x    0x
Rastlinný olej z jadier hrozna
Patrí medzi najredšie oleje, preto je ideálny najmä na zriedenie hustejších olejov. Je tiež veľmi vhodný ako základ
čítať ďalej »
3765x    0x
Hliva ustricová
je cudzopasná huba žijúca na kmeňoch stromov, z ktorých čerpá celý rad zdraviu prospešných látok.
čítať ďalej »
3242x    0x
   Najbližšie kurzy
Spinal touch
26.02.2020 - 27.02.2020
(Trenčín)
Taping
29.02.2020 - 01.03.2020
(Trenčín)
Bowenova masáž
03.03.2020 - 04.03.2020
(Trenčín)
Masáž tváre
03.03.2020 - 04.03.2020
(ŽIlina)
Wellness pracovník - masérsk...
16.03.2020 - 28.04.2020
(ŽIlina)
Manuálna lymfodrenáž
18.03.2020 - 22.03.2020
(Trenčín)
Chiropraxia
18.03.2020 - 19.03.2020
(ŽIlina)